Sosyal Medya

Makale

Yunanistan’la nasıl bir ilişki geliştirmeliyiz?

Yukarıdaki başlık Şevket Hüner hocamın nezaket göstererek 20-06-2018 tarihli yazımıza yaptığı yorumda bize böyle bir soru yöneltmiş, biz de kısaca yanıtlamaya çalışacağız.

Bu soruya cevap vermeden önce söz konusu yazımızı kısaca hatırlatmakta fayda vardır.

F-35 savaÅŸ uçakların Türkiye’ye teslimini engellemek için Yunan asıllı Amerikalılar ile Siyonist lobilerin Amerika kongresini etkilemek için yürüttükleri lobi faaliyetlerine dikkat çekmiÅŸ, Ä°srail ve Yunanistan DoÄŸu Akdeniz’de keÅŸfedilen doÄŸalgazın çıkartılması ve iÅŸletilmesi konusunda Türkiye’yi denklem dışı bırakma çabalarına dikkat çekmiÅŸtik. Ä°srail ve Yunanistan’a karşı Sisi yönetimine raÄŸmen, Türkiye, Mısır politikasını revize etmeli ve iliÅŸkilerin bir an önce geliÅŸtirilmesini önermiÅŸtik….

Bunun üzerine bazı arkadaÅŸlarımız, bu yazımıza, özel WhatsApp’ıma mesaj göndererek tepkilerini gösterdiler. Bu tepkilerin kimi uzun, kimi kısa, kimi yumuÅŸak, kimi sert eleÅŸtirilerde bulunmuÅŸ ama hepsinin ortak söyledikleri‘’Zalim diktatör Sisi’yle, Türkiye nasıl iliÅŸkilerini geliÅŸtirsin diyorsun?’’ DemiÅŸler…

Darbelerden çok çekmiÅŸ bir ülkenin çocukları olarak, arkadaÅŸlarımızın hassasiyetlerini anlıyorum..Darbecilere, diktatörlere, çok kızgınlar, doÄŸrusu hakları da var… Ancak, bölgemizdeki geliÅŸmeleri doÄŸru okuyamazsak, yarın ağır bir fatura ödemek zorunda kalacağımızın da bilinmesi gerekiyor.

Bakın, 1821 yılında Rumların Mora yarımadasında baÅŸlattıkları isyan, sadece Yunan devletinin kurulmasıyla sonuçlanmamış, adeta domino etkisi yaratarak, Balkanlar’da yaÅŸayan diÄŸer milletlere de örnek olmuÅŸtur.

Bugün Ä°srail ve Yunanistan’ın DoÄŸu Akdeniz’de oynadıkları bu tehlikeli oyunu görmezsek, bu oyunları etkisiz hale getirecek öneriler geliÅŸtiremezsek, Türkiye sadece hakkı olan doÄŸalgazı kaybetmekle kalmayacak, çok ciddi bir beka sorunuyla karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye, tüm bu gelişmeleri iyi okuyarak, Sisi yönetimine rağmen, Mısır politikasını revize etmeli gerektiğini önermiştik. Biz hala bu önerimizin doğru olduğunu savunuyoruz. Bize tepki gösteren arkadaşlarımızın daha iyi önerileri varsa, paylaşırlarsa memnuniyetle karşılayacağımızı bilmelerini istiyoruz.

Bakın biz Mısır’ı kaybettiÄŸimizde Ä°srail’e daha çok alan açmış oluyoruz. Ä°srail’e, Mısır’da daha çok alan açmak demek tüm Kuzey Afrika’yı kaybetmek demektir.

Bu hususları belirttikten sonra bize yöneltilen soruyu kısaca yanıtlamaya çalışalım.

Türkiye Yunanistan’la nasıl bir iliÅŸki geliÅŸtirmeli?

Bu soru önemli olduğu kadar, cevaplanması çok da zor bir sorudur. Çünkü her iki toplumun tarihinde karşılıklı çok acı hatıralar vardır. Ve bu acı hatıraları istismar eden küresel güçler vardır.

Çünkü küresel elit güçler, sürekli toplumlar arasında korku yaratarak, toplumları birbirine düşmanlaştırarak kendilerine bağımlı, silahlarını da rahat satabilecekleri pazarlar haline getirirler.

Belki Türkiye’nin sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, gazetecileri, kültür ve düşünce insanları, Yunan düşünce ve kültür insanlarıyla iletiÅŸim kurarak zaman zaman biraraya gelip paneller, sunumlar, konferanslar organize ederek her iki toplumun birbirlerini daha iyi tanımaları için  fırsat oluÅŸturmalarına öncülük edebilirler.

Böylece, bölgemizde var olan zenginlikleri çatışmanın aracı değil, halklarımızın huzuruna, barışına, refahına hizmet etmiş olurlar.

Aslında, Türkiye halkı ile Yunan halkı diğer Avrupa halklarıyla mukayese edildiğinde birbirine daha çok yakın halklardır. Yunan halkı da Türkiye halkı gibi misafirperver, cana yakın onurlu bir halktır.

Ä°srail’in, Filistin’de uyguladığı barbarlığa en çok tepkiyi Yunan halkının gösterdiÄŸini unutmamak lazımdır.

Yunanlı dostlarımıza ÅŸunu çok iyi anlatmamız gerekiyor; Yunanistan’ın ve Türkiye’nin çıkarları bu iki toplumun düşmanlığında deÄŸil, dostluÄŸundadır.

Türkiye’nin sivil toplum örgütleri Yunanistan toplumuyla bu tür faaliyetleri sürdürürken, devlette çok yönlü diplomatik giriÅŸimleri sürdürmeli ve Yunanlı muhataplarına, barışın çatışmadan, dostluÄŸun düşmanlıktan daha iyi olduÄŸunu sürekli hatırlatmalıdır.

Åževket Hüner hocamın ‘’Türkiye Yunanistan’la nasıl bir iliÅŸki geliÅŸtirmeli?’’Sorusuna cevap olabilir mi bilmiyorum ama bizim verebileceÄŸimiz cevap; Türkiye, Yunanistan’la sahip olduÄŸu ortak coÄŸrafyanın avantajlarını kullanarak ortak bir gelecek inÅŸa etmenin yollarını armalı…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.